Het project

De Boot

De boot is ontwikkeld en gebouwd door ons team in 2014.

De Sinnekûgel is een catamaran en gebouwd in het jaar 2014. Sindsdien heeft de boot verschillende technische verbeteringen ondergaan om competitief te blijven in de A klasse van de zonneboot wedstrijden, waaronder een nieuw zonnedek, aandrijflijn en accusysteem. De koolstofvezel romp is door de kleur “electric orange” erg opvallend en is uitgerust met 3 draagvleugels wat het mogelijk maakt om over het water te vliegen.

Fotogallerij

Draagvleugels

De draagvleugels van onze boot kun je beschouwen als vliegtuigvleugels maar dan onderwater.

Door de hoek van de vleugels aan te passen creëren wij meer opgaande lift en hierdoor stijgt de boot op en komt hij geheel uit het water. Deze vleugels bestaan volledig uit koolstofvezel waardoor zij licht maar ook erg sterk zijn. Aan de voorzijde van onze boot zitten twee L vormige vleugels en achterzijde zit een enkele een T vormige vleugel waar ook de aandrijving van de boot in verwerkt zit.

Zonnedek

Het zonnedek is het pareltje van de boot.

Het zonnedek is met hulp van onze partner MitoSolar door ons zelf gemaakt. De werkzaamheden bestaat voor een groot deel uit handwerk. Dit komt allemaal omdat het maken van zonnepanelen allemaal heel erg precies komt en om maximale efficiëntie te behalen. Voor dit dek hebben wij de monocrystalline silicon Me3 cellen gebruikt met een efficiëntie van 24,0% - 24,4%.

Batterij

De krachtbron van de boot

De batterij oftewel de krachtbron van de boot, is door onszelf ontwikkeld en gebouwd. Wij gebruiken als basis Lithium-ion polymeer cellen met een totaalvermogen van 1,5 kWh. Om deze cellen onder volledige controle te laten functioneren en tegelijkertijd het maximale eruit te halen, hebben wij een BMS ontwikkeld die speciaal voor solar challenges is ontwikkeld. Het voordeel hiervan is dat alles specifiek voor onze doeleinden is opgebouwd. Zo zitten bijvoorbeeld een geïntegreerde precharge, accustroommeting, stroommeting van de zonnepanelen en actieve aansturing voor de koelsystemen hierin verwerkt.

MPPTs

Het omvormen van zonnestroom naar accustroom.

In onze batterijbox zitten ook de maximum power point trackers oftewel MPPT’s. Deze zorgen ervoor dat de zonnepanelen optimaal hun vermogen in de accu kunnen stoppen. De MPPT’s die wij hiervoor gebruiken zijn speciaal ontwikkeld voor zonneboten bij onze partner TPEE en zijn momenteel de besten van het wedstrijdveld. Daarnaast zijn deze maar liefst 10 kilo lichter dan wat wij voorheen gebruikten.

Wij zijn nog op zoek naar nieuwe partners!

Solar Team Sneek